top of page
Search

JOSEPH H. PILATES

Pilates je bio mišljenja da svaka vježba mora biti prirodna, kao što su i sve ostale aktivnosti čovjeka u svakodnevnom životu.

Joseph Pilates rođen je 1883. u Mönchengladbachu. Bio je bolesno dijete, a imao je samo jednu želju - da postane zdrav. Vrlo se brzo počinje baviti sportom; boksom, hrvanjem, ronjenjem i skijanjem kao i sa dalekoistočnim tehnikama opuštanja. Radoznale naravi, pokazuje interes za anatomiju ljudskog tijela, istovremeno analizirajući pokrete u životinjskom svijetu.

1912. odlazi u Englesku kako bi ostvario svoj san, postati profesionalni boksač. Tijekom 1. svjetskog rata radio je kao fizioterapeut u logoru, i tamo je primijenjivao svoje znanje o ljudskome tijelu u njezi ozlijeđenih i bolesnih zatvorenika. Koristio se metalnim oprugama, pričvršćenim za bolničke krevete i na taj način rehabilitairao ranjenike. Iskustvo iz rata temelj je razvoja njegova fitness programa kojeg kasnije naziva "Kontrologija". Nakon rata, Joseph Pilates vratio se u Njemačku. U Hamburgu je trenirao policiju i mnoge poznate osobe.

Godina 1925. prijelomna je u Josephovom životu. Odbio je trenirati njemačku vojsku i pod pritiskom napušta domovinu i odlazi u Ameriku. Na brodu je upoznao svoju buduću suprugu Claru. Zajedno su otvorili prvi pilates studio u New Yorku ''Studio of Body Contrology''. Tijekom godina, Joseph je stalno razvijao svoju metodu i kako bi je još više usavršio, napravio je skice konstrukcija različitih sprava koje se i dan danas koriste u Pilatesu.


Kad je Joseph Pilates je umro 1967. od emfizema, Clara Pilates je nastavila voditi studio. Ubrzo joj se pridružuje Romana Krysanowska, bivša plesačica i Josephova učenica. Nakon njezine smrti Romana preuzima vodstvo studia. Romana je do zadnjeg dana života podučavala autentičnu, klasičnu Pilatesovu metodu. Preminula je u kolovozu 2013. godine.223 views0 comments

Recent Posts

See All

PILATES

Comments


bottom of page