top of page
Search

PILATES

Što je Pilates? Najkraći odgovor je; snaga kroz istezanje. Ali i mnogo više.

Pilates je namjenjen svim dobnim skupinama i različitim stupnjevima kondicije.

Pilates metoda je kompleksni sustav vježbi kojeg je osmislio Njemac Joseph H. Pilates, spajajući elemente istočnjačkih i zapadnjačkih metoda vježbanja. Pilates metoda je cjelovit i detaljan program mentalnog i fizičkog treninga čiji pokreti uvijek kreću iz centra tijela, tzv. Powerhousea. Powerhouse podrazumijeva duboke trbušne, leđne i zdjelične mišiće koji podupiru tijelo pri ispravnom držanju. Često kao rezultat loših životnih navika ( pogrbljeno držanje tijela, dugotrajno sjedenje i/ili stajanje, premalo kretanja...),  oni postaju toliko oslabljeni da prestanu obavljati svoju funkciju i opterećenje umjesto na njih pada na zglobove i tetive. Rezultat je loše držanje, bolovi i problemi s kralježnicom i zglobovima. Sama metoda uključuje petstotinjak različitih vježbi koje treniraju tijelo kao funkcionalnu cjelinu.

Osnovna razlika Pilatesa i drugih oblika tjelovježbe je u tome što se konvencionalni oblici tjelovježbe najviše koncentriraju na razvijanje snage ruku i nogu, tj. na ionako najjače mišiće u tijelu, te uvelike ignoriraju mišiće centra tijela (tzv. Powerhousea) koji su manji i koje je puno teže izolirati i aktivirati.  Upravo se na njih stavlja naglasak pri prakticiranju Pilatesa.

Joseph Pilates izdvojio je šest osnovnih načela njegove metode, osmišljenih s jednim ciljem: kako bi se postigli najbrži rezultati putem najbolje moguće tehnike izvođenja vježbi. Primjenjujući ih u Pilatesu i svakodnevnom životu, daju odlične rezultate. To su:

kontrolakoncentracijacentriranjedisanjefluidnostpreciznost

Pridodajući kvalitetu, dosljednost i produktivnost. Pilatesovi ključni elementi formula su za uspjeh.


546 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page